Dominantnou črtou zahraničnej politiky by mala byť ekonomická dimenzia

13.04.2012 Bratislava

Bratislava 13. apríla (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR by sa najbližšie roky nemalo zamerať iba na európske otázky a európskej integrácie, ale malo by zohrávať podstatne aktívnejšiu úlohu pri otváraní dverí podnikateľskému prostrediu a firmám tam, kde sa im príliš nedarilo. Po dnešnom oficiálnom uvedení ministra Miroslava Lajčáka na rezort to uviedol premiér Robert Fico.

S presunom obchodných radcov pod MZV Fico súhlasí, keďže dvojkoľajnosť zahraničnej služby podľa neho nebola dobrá. Avšak v tomto ohľade sa zostalo stáť na pol ceste. Kompetencie za stratégiu zahraničného obchodu, za európske fondy, energetickú bezpečnosť či podporu exportu zostali naďalej na ministerstve hospodárstva. To však po prechode radcov pod diplomaciu nemá ľudí na jej vykonávanie. Otvorenou preto ostáva otázka, či sa tieto efektívne nástroje na podporu zahraničného obchodu nemajú aspoň čiastočne presunúť na MZV. Fico pripomenul, že Slovensko je krajina s malým trhom. "Vnútorná spotreba nikdy neťahala slovenskú ekonomiku ani hospodársky rast, preto treba hľadať príležitosti pre ľudí v zahraničí. V tomto by MZV mohlo byť efektívnejšie," vyhlásil. Realizácia tejto otázky sa uskutoční iba na základe dohody medzi oboma rezortmi. Premiér verí, že nakoniec k tomuto rozhodnutiu príde a MZV bude výrazne posilnené o tieto kompetencie, takže najdominantnejšou črtou zahraničnej politiky bude práve ekonomická dimenzia.

Lajčák avizoval stretnutie s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským, s ktorým bude hovoriť práve na túto tému. Rovnako sa chce pozrieť aj na nové rozloženie ekonomických misií v zahraničí, ktoré vytvorilo bývalé vedenie MZV. Ako upozornil, musí ho niekto presvedčiť o tom, že takto vytvorená sieť obchodných zastúpení je tou, ktorú potrebujú slovenskí podnikatelia. "Musím vedieť, koho zastupujeme v zahraničí, ktoré sú to tie podniky, ktoré potrebujú našich ekonomických diplomatov," prízvukoval minister s tým, že rozhodnutia o prípadnej modifikácii tejto siete budú vychádzať z poznania, že radcovia pôsobia presne na mieste, kde sú potrební. Bývalé vedenie rezortu zatvorilo 15 obchodných zastúpení v štátoch Európskej únie a otvorilo 12 v nových krajinách.

Premiér zároveň požiadal Lajčáka, aby mu v budúcnosti organizoval zahraničné cesty tak, aby neboli iba akýmsi výletom. "Pôjdem na zahraničnú cestu do krajín mimo EÚ a NATO len vtedy, keď bude mať jasné ekonomické zázemie," deklaroval. Ako prvú krajinu spoločne navštívia 20. apríla Českú republiku, ďalej 24. apríla Brusel a 26. apríla sa Fico zúčastní vo Varšave na ekonomickom fóre premiérov Vyšehradskej štvorky plus ďalších krajín Európy a Číny.
 

Vyberte región